Aftenposten – Daniel Levin Quartet – Friction *****


By Arild R. Andersen

En av mine svenske favorittbassister heter Torbjörn Zetterberg. I alle de sammenhengene jeg har hørt ham, har bassen hans satt standard og vært byggestein og søyle for det kollektive.

Slik er det også her, og det er Zetterberg som får åpne Friction, et album som inntar spennende plasser med en nokså ukonvensjonell besetning: cellist, bassist, trompetist og vibrafonist. Zetterbergs anslag er heftig og pågående og leder inn i et korthugd og intrikat arrangement som forteller en kvalitetshistorie om de fire involverte.

Behersker mange stilarter
Åpningssporet «Launcher» er skrevet av cellist Daniel Levin som er hovedkomponisten her. Han er etablert i New York og behersker et spekter av stilarter som overskrider jazzens. Dette nedfeller seg i musikken.

De to andre New York-musikerne, Nate Wooley og Matt Moran, kunne man sagt noe lignende om. De har begge vært med på å prege den nye jazzen i byen og lar seg ikke neddefinere i trange båser. Vibrafonen kommer svært godt til sin rett i en kvartett uten trommer og inntar både krevende og tilbakelente positurer.

Imponerende samhandling
Det er imidlertid samhandlingen mellom de fire som imponerer mest. Det noterte materialet spilles med en løssluppenhet som bærer improvisasjonenes merke. Jeg blir ikke overrasket over at disse fire musikerne mestrer denne dobbeltheten. De gir hverandre stadig nye ståsteder og får frem virtuositeten, uten å gjøre den til poeng. Friction er et levende og åpent album som er lett å like.

http://www.aftenposten.no/

Buy

+ There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.