Salt Peanuts – Punkt3 – Ordnung Herrscht


By Lars Grip

«Korken är lätt, arbetet är tungt», heter första spåret på den här skivan som är understödd av kulturförvaltningen i Zürich. Ändå är det lättheten som dominerar musiken, inte det tunga arbete som alltid måste föregå lättheten. Det är den sofistikerade, oväntade rytmen som imponerar, signerad bassisten Noah Punkt som också står för kompositionerna.

Självupptagen dramatik kan man ofta kan höra i fria sammanhang. Men här är den som just – bortBLÅST. Saxofonisten Tobias Pfister spelar med en mycket torr ton. Inga krusiduller. Låtarna är konkreta som betong – levande, formbara, ännu inte stelnade.
Skivan kan liknas vid 11 befriande korta samtidsdikter på samma tema, men ändå varierade och lekfulla och inte det minsta självbespeglande, möjligen med undantag av «Wechseln». Här levereras disciplinerad musik, men ändå så rörlig och underhållande genom slagverkaren Ramón Oliveras nästan träaktiga spel – allt annat än insmickrande eller förment dramatisk.

«Fan så mycket bra musik det finns», kom jag på mig själv med att säga, när jag och hustrun satte oss ner vid tallrikarna med kokt torsk.
Noah! – måtte inte ditt efternamn realiseras.

http://salt-peanuts.eu/

Buy

+ There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.