Tor Hammerø Blog – Gard Nilssen’s Acoustic Unity – Firehouse


By Tor Hammerø

Trommeslageren Gard Nilssen er en bortimot utømmelig krukke av energi og kreativitet. Her er han endelig sjef for eget band også.

André Roligheten, Petter Eldh og Gard Nilssen skaper noe så voldsomt liv i leiren.

Gard Nilssen runder den anstendige alder av 32 år om noen dager. Sin relativt unge alder til tross har en av Skiens største sønner – og de er det mange av i kultur- og ikke minst jazzverdenen – siden Henrik Ibsen, har Nilssen markert seg voldsomt både innen- og utenlands og i et enormt antall band og sjangre. Om det er i elevert pop/rock-sammenheng med Susanne Sundfør, urtøffe Bushman´s Revenge eller i melodiske landskap med Mathias Eick eller i åpnere settinger som Cortex og sPacemoNkey, så er Gard Nilssen hjertelig tilstede – og gjerne på samme kveld hvis det er mulig!

Noe forteller meg at Nilssen med sitt alvorlige aktivitetsnivå må være en av SAS´ aller beste kunder – vi snakker nærmere 250 reisedager i året kloden rundt. Basert på kvaliteten Nilssen leverer uansett hvor og i hva slags konstellasjon han dukker opp, så blir det neppe færre dager i åra som kommer heller.

Ei god stund fremover hadde det vært hyggelig om mange av disse dagene hadde gått med til hans relativt ferske trio Gard Nilssen Acoustic Unity. Sammen med den svenske bassisten Petter Eldh og nok en ung Skiensgigant, André Roligheten, på saksofoner, har Nilssen laga et statement som forteller oss om både en musikant og et kollektiv som har fullt grep om den moderne jazzhistoria samtidig som de tar den med seg inn i 2015.

For noen dager siden forlot ikonet Ornette Coleman tida og sjøl om “Firehouse” blei spilt inn for et år siden, så oppleves det på sett og vis som en hyllest til akkurat Coleman. Som i hans banebrytende kvartett med Ed Blackwell, Don Cherry og Charlie Haden, så finnes det heller ikke her noe akkordinstrument. Det gjør det hele åpnere og løsere og betyr mer ansvar for de tre – noe de løser på et framifrå vis. Alle tre bidrar med låter pluss at en er unnfanga i fellesskap.

Det er et vanvittig trøkk og energi, en enorm vilje og en solid retning i Gard Nilssen Acoustic Unity. Vi har nemlig med tre av de mest uttrykksfulle unge jazzmusikantene i vår del av verden å gjøre – hvor som helst i verden for den sakens skyld.

http://torhammero.blogg.no/

Buy

+ Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.