Tor Hammerø Blogg – Friends & Neighbors – What’s Wrong?


By Tor Hammerø

Noe er fryktelig galt

Kvintetten Friends & Neighbors stiller spørsmålet “What´s Wrong?” Man kan vel si at det er mer enn betimelig akkurat nå, men med musikken til dette meget originale norske bandet er det ikke mye galt – tvert i mot.

I 2008 kom unggutta Thomas Johansson (trompet), André Rolgheten (tenorsaksofon og klarinetter), Jon Rune Strøm (bass) og Tollef Østvang (trommer) sammen og skapte bandet Friends & Neighbors. Linken til Ornette Colemans lydverden var åpenbar – han kom med ei skive som het akkurat det i 1970 – og gjennom bandets to første føremeldinger, “No Beat Policy” (2011) og “Hymn for a Hungry Nation” (2014), viste de oss at de hadde fått med seg mye tankegods fra legenden og satt til masse eget krydder. Allerede den gangen var svenske Oscar Grönberg (piano) blitt med og kvintetten, med bakgrunn fra jazzutdanningene i Stavanger og Trondheim, har videreført alt dette med “What´s Wrong?”

Nå har altså Friends & Neighbors eksistert i åtte år og musikken vi møter på “What´s Wrong?” er skrevet av alle involverte minus Østvang. Som kollektiv låter det hele tettere og mer samspilt enn noensinne og solistisk vet vi hva vi kan forvente – vi har tross alt med noen av kongerikets aller beste unge solister å gjøre. Skiensgutta Johansson og Roligheten, som mange kjenner fra band som Cortex og Albatrosh, har utvikla helt egne stemmer og er alltid like spennende å måte. “Kompet” – det er egentlig ikke det – er også av det strålende slaget og her føres det samtaler på et usedvanlig høyt nivå.

Musikken er åpen og fri, men samtidig melodibasert. Friends & Neighbors har tatt vare på den viktige arva etter Ornette Coleman og samtidig ført den videre. Det er bare å takke, bukke og nyte. Og hva er det som er så fryktelig galt? Det lar jeg være opp til hver enkelt.

http://torhammero.blogg.no/

Buy

+ There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.