Aftenposten – Gard Nilssen’s Acoustic Unity – Firehouse *****


By Arild R. Andersen

Dagens jazz
En av vårt lands viktigste trommeslagere for tiden heter Gard Nilssen. Med høyt aktivitetsnivå og sterk kvalitet har han skjøvet frem det beste i en rekke band. Zanussi Five, Cortex, Mathias Eick, Team Hegdal, Space Monkey, Puma, Bushman´s Revenge og Lord Kelvin er noen av dem. Det enorme feltet disse gruppene representerer, forteller mye om Nilssens sammensatte orientering.

Firehouse er blikket vendt bakover i retning av 50- og 60-tallet og datidens nyskapende jazz. Gard Nilssen´s Acoustic Unity beveger seg inn i historien og tar eierskap i den, men nøyer seg ikke med det. Kraften i uttrykket og arrangementenes friske karakter tar musikken inn i vår tid. Alt er selvkomponert. Saksofonist André Roligheten formidler med dyp innlevelse og mye overskudd og hekter seg på Nilssens beat og swing med overbevisende styrke.

Den svenske bassisten Petter Eldh er både smidig og pågående og bidrar til at summen av bass, trommer og saksofon blir langt høyere enn tre. Lytt til åpningssporet «When pigs fly» og spør deg om dagens jazz står stille på bakken. Svaret vil sveve deg i møte, før de intrikate arrangementene er avsluttet.

Den evnen disse tre musikerne viser til å reformulere og finne sitt eget, er helt avgjørende for musikkens steg videre. Gard Nilssen´s Acoustic Unity bruker speilet til å orientere seg fremover.

http://www.aftenposten.no/kultur/Nyskapende-og-tradisjonsbevisst-8058882.html

Buy

+ There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.