Lira | Roligheten – Homegrown


By Timo Kangas

Norske saxofonisten André Roligheten har haft många järn i den berömda elden. Hans medverkan i European Jazz Orchestra, Team Hegdal och Gard Nilssen’s Acoustic Unity finns fastetsade i den där järnsamlingen i stället bredvid den öppna spisen. Nu när det står bara ”Roligheten” på skivomslaget återfinns han blåsandes i tenor- och sopransaxofoner, ja, även basklarinett, i ett fördelaktigt kvartettformat.
Roligheten har skrivit materialet med just dessa musiker i åtanke. Adrian Løseth Waade (Trondheim Jazz Orchestra, Bone Machine) gnider violin, Jon Rune Strøm (Paal Nilssen-Love Large Unit, Nu Ensemble) kontrar med ståbas och Erik Nylander (Ola Kvernberg Trio) slår på trummor och slagverk. Ofta är det lekfullt och livfullt som bara den, som i Telemark tango. Och så kan kvartetten ta det lugnt också, som i den lätt svävande Syvsover. En låt som Omkalfatring låter som filmmusik av något slag.
Albumtiteln Homegrown vill säkerligen understryka att det är nordisk jazz vi har att göra med och visst hörs det tydligt. Även om avslutande Kathleen Gray förstås är Ornette Colemans vackra komposition, men en bättre avslutning är svårt att tänka sig.

http://www.lira.se/

Buy

+ There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.