Soundofmusic review by Magnus Nygren


CF 149Trespass Trio – ”… was there to illuminate the night sky…” (CF 149)
Debutplatta för denna fina frijazztrio som funnits några år. Martin Küchen är i högform och hittar nya vägar in i det känsloladdade utspelet. Trumslagaren Raymond Strid och basisten Per Zanussi bär upp det hela och luckrar upp ljudbilden på ett briljant sätt. Tillsammans går trion den svåra mitten vägen genom att hålla emot det explosiva samtidigt som det aldrig blir tillbakahållet och reducerat.

I Martin Küchens andra jazzprojekt såsom Exploding Customer eller Angles bygger han ofta upp musiken längs melodiska teman som återkommer. Med Trespass Trio frångår han i stor utsträckning detta, det som håller samman är istället stämningar och inte minst samspelet mellan Strid och Zanussi. Och det fungerar mycket bra, Küchen får en friare roll och kan improvisera på ett bredare plan.

Tonen pendlar mellan sorg och ilska, och den drabbar direkt. Svårligen går den förbi utan att beröra och tillsammans med låttitlar som ”Walking the Dead” och ”…Was there to illuminate the night sky…”, den senare med hänsyftning till användandet av vit fosfor som helvetesvapen i irakiska Falluja 2004, så träffar Küchen målet. Argt berättar han ordlösa historier om vanvett och orättvisor. Som få inom frijazzen använder han musiken för att sprida direkta politiska budskap.

Det är svårt att inte se likheterna med Albert Aylers trio när man lyssnar på låten ”Zanussi Time”. Kanske inte främst i Küchens ton, även om det finns likheter där också, utan i den porösa sammansättningen. Det är fritt, lössläppt, transparent och luftigt. Det är som att ett gummiband är fastsatt mellan musikerna, det spänns ut med interna utsvävningar men dras alltid ihop igen för att sedan dras ut på annat ställe. ”Strid Comes” handlar mer om ilska, det är hårt och övertygande. Trion gör också en bra version av ”The Indispensable Warlords” som Angles tidigare spelat.

Hela skivan genomsyras av ett tilltalande allvar. Det är musik som har ett budskap långt bortom underhållning. Den vill något mer, som varar längre.
http://www.soundofmusic.nu/

+ There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.